Festivalul de film documentar: One World Romania (11-17 martie 2013)

În perioada 11-17 martie 2013 va avea loc la Bucureşti cea de a şasea ediţie a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania.

Şi în 2013, filmele vor fi proiectate la mai multe cinematografe din centrul Bucureştiului – Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso, Sala “Horia Bernea” din cadrul Muzeului ţăranului Român şi Cinema “Elvira Popescu” a Institutului Francez. Deschiderea oficială a festivalului va avea loc luni, 11 martie 2013, la Cinema Patria.

Festivalul va fi prefaţat de un eveniment special marca One World Romania: proiecţia maraton a filmului Shoah al regizorului francez Claude Lanzmann – realizat pe parcursul a 11 ani, din 1974 până în 1985. Filmul, considerat până astăzi cel mai important film despre Holocaust din toate timpurile, este încă inedit în România. Cele 550 de minute de proiecţie sunt programate pe 9 şi 10 martie 2013 la cinema “Elvira Popescu”, în prezenţa realizatorului.

Cu un program extins şi  foarte divers, One World Romania aduce anul acesta aproximativ 50 de filme documentare recente, marea majoritate în premieră în România.

Programul este articulat în jurul ideii de URĂ, cu toate manifestările şi repercusiunile ei sociale. Filmele vor fi împărţite în secţiuni tematice, iar câteva dintre subiectele abordate prin selecţia din 2013 sunt: statul de drept, propaganda şi manipularea, discriminarea în toate formele ei, acceptarea persoanelor cu dezabilităţi şi integrarea acestora în societate.

În 2013, festivalul pune accent pe problemele tinerilor, organizând matinee pentru liceeni, ateliere educative şi un juriu-surpriză. În plus, One World Romania ediţia a 6-a înseamnă dezbateri, proiecţii în locuri neconvenţionale, o retrospectivă a legendarului regizor danez Jon Bang Carlsen, un workshop despre producţia de filme documentare cu un trainer britanic şi documentare româneşti în premieră.

Detalii pe pagina lor de Facebook aici.

Taguri:, ,

07.02.2013 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.