Festivalul Zilele Lipatti, 1 octombrie – 2 decembrie

În acest an, 1 octombrie, Ziua Internaţională a Muzicii, înseamnă totodată şi ziua în care îşi va deschide porţile Festivalul Zilele Lipatti – o serie de manifestări dedicate evocării personalităţii legendarului pianist Dinu Lipatti, de la a cărui naştere se împlinesc 95 de ani. Festivalul oferă iubitorilor muzicii prilejul de a se întâlni în mod direct cu arta sunetelor, prin intermediul unei campanii ce lansează un îndemn: „Vino şi cântă!”.

Campania reprezintă o invitaţie la adresa tuturor celor care pot interpreta o piesă de cel puţin un minut la pian sau care doresc să cunoască noţiuni de bază ale muzicii. Indiferent de vârstă, de repertoriu şi de gradul de pregătire muzicală, toţi doritorii sunt invitaţi să cânte la instrumentele amplasate în Centrul vechi, la intersecţia străzilor Lipscani și Smârdan (între orele 12.00-22.00), Parcul Colţei (în intervalul orar 16.00-22.00) şi la AFI Palace Cotroceni (între 17.00-22.00).

Câteva surprize pe care organizatorii le pregătesc cu prilejul ediţiei 2012 a „Zilelor Lipatti” în continuarea campaniei „Vino și cântă” sunt premiera unui documentar despre viaţa pianistului Dinu Lipatti, o expoziţie de fotografie, care are în centru personalitatea celebrului muzician, dar şi un concurs de muzicologie.

Festivalul „Zilele Lipatti” se va încheia pe 2 decembrie – ziua trecerii în eternitate a lui Dinu Lipatti – printr-un maraton muzical alcătuit dintr-o serie de recitaluri ce se vor desfăşura pe scena Ateneului Român şi care vor fi oferite de nume consacrate ale pianisticii internaţionale: Nikolai Lugansky din Rusia şi Alfredo Perl din Chile sunt invitaţii de peste hotare, alături de care în program figurează şi doi tineri artişti români cu cariere promiţătoare: este vorba despre Andrei Licareţ şi Mihai Ritivoiu, laureaţi ai unor concursuri importante.

Taguri:,

19.11.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.