“Treapta a 9-a” la Unteatru, o piesă ok

După ce am citit diverse cronici laudative despre Treapta a 9-a, de Tom Ziegler, m-am gândit că trebuie neapărat să o văd. Piesa e ok, ușor patetică, despre o mamă fostă alcoolică, ajunsă la treapta a 9-a în programul ei de alcoolism, care se întâlnește cu fiica ei de 16 ani, după 6 ani de absență. Surpriza este să descopere o fiică rigidă, care își ține foarte bine sentimentele în frâu, este conștiincioasă la școală, mănâncă numai chestii bio, nu bea cola, are multe diplome și nu a avut niciodată un prieten.

Piesa este despre această vizită, despre încercarea unei mame de a se apropia de fiica ei pe care a părăsit-o fără să-i dea o explicație.

Fiica Melissa este jucată de Iolanda Covaci, care face cel mai bun rol din piesă, ea reușește să fie sobră, rece, matură, dar și comică, emotivă și copilăroasă. Un alt rol bun îl face Monica Săndulescu, în rolul fetei de la școala de corecție, Tracy, care dă spectacolului o notă de umor și mai detensionează atmosfera dintre mamă și fiică.

Valentina Zaharia în rolul Joanna, mama care trebuie să ceară iertare tuturor persoanelor pe care le-a rănit pentru că așa cere treapta a 9-a în programul de la Alcoolicii Anonimi, este și ea impresionantă prin sensibilitatea pe care o degajă, reușind să redea veridic emoțiile trăite la vederea fiicei, dificultatea de a reface un dialog cu aceasta și teama că întâlnirea dintre ele este un eșec.

Cea de-a patra actriță din piesă este Patricia Katona care joacă rolul unei prietene de-a Joannei. Ea este un fel de psiholog în toată aceast situație, își mai dă cu părerea din când în când, cu un aer de înțelepciune. Nici povestea ei nu este prea veselă, însă se pare că a depășit momentul și s-a împăcat cu situația.

Concluzia piesei nu este bine construită, din păcate, și se insistă prea puțin pe ideea că întreținem maladiile și viciile altora doar ca să-i salvăm zi de zi și să ne simțim eroi, idee care e aruncată brutal la sfârșit, însă probabil că așa este scenariul. Spre deosebire de Tom Ziegler, Tennessee Williams știe să își construiască bețivii.

Inițial, Treapta a 9-a a fost un spectacol realizat pentru licență, la clasa profesoarei Adriana Popovici, notat cu 10, și pentru că a fost așa de reușit, el a continuat să fie jucat, mereu cu sala plină. Nu o să plecați dezamăgiți de la spectacol, deși o să vi se pară pe alocuri cam siropoasă povestea.

Piesa se joacă la Unteatru, pe str. Ilfov nr. 1. Rezervări puteți să faceți la ei pe site.

Taguri:, , , , ,

7 / 10

04.04.2013 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.