Toți fiii mei, drama unei familii americane după război

Toți fiii mei, de Arthur Miller, se joacă la Național din 2009, cu un succes destul de mare la public. Piesa a avut o perioadă de absență de pe scena Teatrului Național, însă începând cu 15 martie ea va fi jucată din nou, probabil la cererea mare a publicului. Deși prima parte a piesei poate părea extrem de lungă și plictisitoare (eu înțepenisem pe scaun), partea a doua este atât de intensă, incât nu ai cum să ieși de la teatru altfel decât încântat.

În piesă este vorba despre o familie prosperă, aparent fericită, despre care aflăm treptat că ascunde niște secrete cam tenebroase.

Personajul Joe Keller, jucat de Victor Rebengiuc, este prezentat ca un părinte afectuos, detașat, vesel, mulțumit de viața pe care o are. Pe parcurs, mai precis în partea a doua a piesei, aflăm că s-a imbogățit într-un mod suspect după război, comercializând niște piese care au dus la prăbușirea unor avioane, și, implicit, la moartea unor soldați. Atmosfera din familie începe să se tulbure, aparența de normalitate dispare, iar tensiunea continuă să crească pe parcursul piesei, culminând la final, când ies tot felul de secrete la suprafață și toată liniștea din familie pare deja o amintire îndepărtată.

Absența unuia dintre fii în timpul războiului este doar una dintre multele drame cu care se confruntă familia Keller. Mama, Kate Keller, jucată de Sanda Toma, nu poate accepta faptul că fiul ei a murit pe front și așteaptă în fiecare clipă ca acesta să sosească, deși au trecut 3 ani de când acesta a fost dat dispărut. Finalul nu ne-o prezintă nici pe ea într-o lumină prea bună, ea știind de piesele greșite, deci fiind părtașă la fapta soțului.

Celălalt fiu al familiei Keller, Chris Keller, vine și el cu o surpriză anunțând că se logodește cu iubita fratelui său, dispărut pe front. Când iese la iveală faptul că pedeapsa pentru piesele greșite furnizate de tatăl său pentru avioane a fost primită pe nedrept de tatăl iubitei sale, Ann Deever, Chris Keller este destul de zguduit. Drama din piesă se complică din ce în ce mai tare, personajele suferă și cu ele toată sala care abia mai respiră.

Toți actorii joacă bine, decorurile sunt potrivite cu piesa, iar sala mare a Teatrului Național nu este un impediment pentru vocile actorilor sau pentru spectatori, se aude bine și din spate. Piesa e cam lungă, ține 2 ore și 40 de minute cu pauză, așadar să vă aduceți apă, semințe și chipsuri de acasă.

Distribuție: Victor Rebengiuc, Sanda Toma, Dragos Stemate, Dorin Andone, Costina Ciuciulica, Irina Cojar, Vivian Alivizache / Victoria Dicu, Ioan Andrei-Ionescu, Gavril Patru.

Sursa poze: tnb.ro

Nota 9/10

Taguri:, , , , ,

9 / 10

14.03.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.