Spiritul de familie, o comedie mai bună decât o şedinţă de terapie de cuplu


Spiritul de familie, (titlu original Les Belles-sœurs/Cumnatele), de Eric Assous, regizată de Radu Beligan, este o comedie fără pretenții despre trei frați cu nevestele lor, care se întâlnesc la casa unuia dintre ei, aflată la distanța de trei sferturi de ceas de Paris. Casa se află pe undeva pe la țară și este proaspăt cumpărată prin agenția imobiliară a uneia dintre cumnate, Christelle (Delia Seceleanu). În casa de la țară locuiesc Francky, un patron de firmă, împreună cu nevasta lui casnică, Nicole, jucată de Dorina Chiriac, care își intră foarte bine în rolul de femeie casnică și cam “neghioabă”. Cei trei frați sunt blazați în căsniciile lor, singura tresărire de emoție pe fețele lor apare la rostirea numelui Talia, invitatul surpriză de la cină, secretara lui Francky.

Discuțiile dintre cele trei cupluri devin tensionate, nevestele fac tot felul de speculații despre invitata care stă să apară, bărbații se fâstâcesc lasându-ne să înțelegem fără prea mari eforturi că toți au avut de-a face cu Talia (Mirela Zeța). După apariția Taliei lucrurile devin și mai comice, secretele celor trei soți ieșind la iveală, lucru care se lasă și cu trei despărțiri.

Replicile sunt pline de umor, iar cele trei cupluri sunt foarte convingătoare. Marius Drogeanu este perfect în rolul de patron la o mică intreprindere, Dorina Chiriac face din nevasta casnică o prezență extrem de comică, Lamia Beligan se potrivește perfect în rolul de nevastă plictisită, cu pretenții, căreia îi place să citească și să poarte discuții elevate, Marius Florea Vizante e soțul tratat cu dispreț de o nevastă prea prețioasă, care nu mai vede nimic interesant la el, de aici și bucuria lui când este lăudat de Talia. Cuplul jucat de Delia Seceleanu și Sandu Pop este unul în care femeia este dominantă, iar bărbatul face tot posibilul să-i facă pe plac, chiar și când se culcă cu alta.

Sala a fost plină, oamenii au râs în multe momente din piesă, iar atmosfera de la final era de mulțumire. Așadar, dacă vreți o comedie lejeră și vreți să fiți siguri că o să vă binedispuneți, mergeți la Spiritul de familie. N-ar fi rău să vă luați și cumnatele.

Piesa se joacă la Teatrul de Comedie. Decorurile au fost realizate de Puiu Antemir, iar costumele de Lia Manțoc.

Nota: 8/10

Taguri:, , , , , , ,

8 / 10

06.04.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.