“Somnoroasa aventură” la Teatrul Foarte Mic – cronică teatru

Somnoroasa aventură (Aventurile unui om prea serios), de Teodor Mazilu,  nu te lasă mască, nu te face să râzi în hohote și nici nu te pune pe gânduri, poate și pentru că umorul din această piesă, în ciuda eforturilor regizorale de a-l reactualiza prin introducerea unor elemente moderne (telefonul mobil, cardul), este cam demodat. Nu m-am surprins râzând în hohote în niciun moment din piesă, dar eu nu sunt un reper, să zicem că râd mai rar.

Decorul piesei este simplu: 5 cuiere împodobite cu flori de plastic și o bancă în centrul scenei, care este întoarsă pentru a marca trecerea dintre scene, de la un parc la casa mătușii Cleo.

Cristi Iacob este convingător în rolul funcționarului plat, pentru care seriozitatea este pământul lui și nu are de gând să lase niciun plug să îl are. Replicile lui sunt foarte amuzante, insuficiente însă ca să-l țină pe spectacor în priză de la un capăt la altul al piesei. La scenele cu Mătușa Cleo (Oana Albu) și Ogaru (Avram Birău) m-am cam plictisit, umorul era parcă prea previzibil. Replici gen “Omul își regăsește gingășia când dă faliment” au mai animat sala, am auzit câteva hohote de râs prin spate, unde stăteau niște domni mai în vârstă.

Povestea din piesă este simplă: Domnul Gherman (Cristi Iacob) vrea o nevastă superficială, care să îi pună dulceață în șoșoni dimineața, să îi taie cravata, să îi inunde casa și, în general, să îl facă să uite de problemele de la Primărie. Aceste calități le întrunește cu succes Gabriela (Gabriela Iacob), care însă vrea pe cineva mai plin de viață, romantic și spontan, lucruri care îi lipsesc cu desăvârșire lui Gherman, însă le are din plin Ogaru (Avram Birău), din păcate prea bătrân. Mătușa Cleo vrea cu tot dinadinsul să îl aibă ca ginere pe Gherman din motive financiare, mai ales că acesta, in naivitatea lui, o trimite în vacanță la Soci, îi dă cardul să-și cumpere haine etc. De altfel, mătușa Cleo este cea care reușeste sa ii ofere lui Gherman singurul lui moment de nebunie, indemnandu-l să ii taie gulerul de la capot. Gherman devine astfel, la final, un personaj tragic, cu o viață plată de la un capăt la altul.

Personajul Manole (Radu Zetu) este un personaj vag conturat, deloc convingător, care de multe ori dă impresia că recită o poezie. A avut și momente bune în piesă, mai ales scenele cu Gabriela Iacob, în care ea îi spunea că vrea să o ducă în neant, iar el răspundea că o duce la mici și bere.

Ca să închei, piesa de la Teatrul Foarte Mic este o comedie fără pretenții, coerentă, cu o ușoară tentă moralizatoare, clară, nu o să vă simțiți rătăciți prin poveste, dialogurile sunt simple și seamănă cu glumele din noaptea de Revelion din perioada comunismului. Recomand piesa pentru Cristian Iacob, care este într-adevăr foarte bun, sau celor mai nostalgici, care vor să își amintească de Băile Herculane și vremuri de mult apuse.

Piesa este regizată de Vlad Stănescu.

Distribuția: Cristi Iacob, Gabriela Iacob, Oana Albu, Avram Birău și Radu Zetu.

Piesa se joacă la Teatrul Foarte Mic. Premiera a avut loc pe 4 octombrie 2012.

Durata 1h 45, fara pauză.

Taguri:, , , , , , ,

6 / 10

05.10.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.