Ivanov de la Bulandra, mult zgomot pentru nimic

Nu e prea ușor să prinzi un bilet la piesa Ivanov și nici nu știu când e recomandat să te duci să iei bilete fără să te izbești de anunțul cu programul pe care scrie mare Epuizat. Am prins bilete printr-o întâmplare, cineva și-a anulat rezervarea, lucru care nu a făcut decât să mă bucure. Citisem diverse recenzii în care se spunea despre piesă că e ceva nemaiîntâlnit, nemaivăzut, jocul actoricesc impecabil, iar Andrei Serban, regizorul, genial.

Mai întâi am fost dezamăgită de decor. Niște scaune acoperite cu folie de plastic. Probabil să sugereze sărăcia sau zgârcenia din casa personajelor. Nu m-a impresionat. Mie imi plac decorurile expresive, care să te introducă în atmosferă. Ca la Afrim. Apoi au venit personajele, multe și gălăgioase, vorbind unele peste altele, alergând dintr-o parte în alta a sălii, printre spectatori, lucru care te determina să te uiți speriat în toate părțile. Nu o dată am văzut spectatori punându-și mâinile la urechi, replicile actorilor nefiind rostite, ci urlate.

Personajul Ivanov, jucat de Vlad Ivanov, o coincidență amuzantă de nume, nu m-a impresionat, numai rus plictisit existențial nu părea, deși se vedea că el se străduiește. Marius Manole ca de obicei a jucat bine, iar Victor Rebengiuc așa cum îl stim, impecabil, însă niciunul dintre ei nu a reușit să salveze piesa.

Din păcate, piesa a durat vreo 3 ore jumate cu tot cu pauză, timp în care mi-a fost imposibil să empatizez cu personajele. Am fost tentată să plec la pauză, așa cum am plecat la piesa “Crimă și pedeapsă”, cuprinsă de un soi de revoltă.

Ca sa închei, personajele din Ivanov au fost stridente, toate trăirile, chiar și cele mai banale, unde nu era nevoie ca replicile să fie strigate, au fost exacerbate până la insuportabil. Am citit ulterior că nici Cehov nu a fost mulțumit de piesă, pe care se pare că a scris-o în 10 zile. Însă nu piesa mi s-a părut că era problema, ci regia. Prea mult zgomot pentru nimic. Andrei Serban a încercat să scoată prea mult dintr-o poveste prea simplă, doar pentru ca era vorba de Cehov.

Sursa poză: bulandra.ro

Notă 6/10

Taguri:, , ,

6 / 10

24.02.2012 Publicat de ela

Comentarii (2)

  1. vlad

    Mi-e mi-a placut foarte mult desi nici eu nu inteleg de ce urlau actorii pe scena

  2. vlad

    Erata mie in loc de mi-e

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.