“Clinica” la Teatrul de Comedie, o piesă prea puțin amuzantă


O piesă despre o clinică de psihiatrie are șanse mari să facă publicul să râdă, nu însă și Clinica, de Adrian Lustig, montată la Teatrul de Comedie, care reușește să smulgă doar câteva zâmbete, dar și multă plictiseală, mai ales în a doua jumătate a piesei care pare că nu se mai termină.

Clinica începe cu două personaje care vin discutând din sală spre scenă. Unul dintre ei este patronul clinicii, îmbrăcat lejer, în pantaloni trei sferturi cu bretele, iar celălalt este un individ la costum, aparent modest, de profesie bancher, dornic să se interneze la clinică pentru a scăpa de urmărirea penală. În clinică mai sunt internați doar doi pacienți, un actor ratat, jucat de Valentin Teodosiu, care și-a dorit să joace Hamlet și nu a reușit, și un fost sportiv, George Mihăiță, care simulează sinucideri ca să mai facă rost de mâncare prin clinici.

Clinica are bineînțeles și un medic psihanalist, jucat de Delia Seceleanu, care urmărește să scoată niște cazuri interesante din pacienți pentru lucrarea ei de doctorat. Delia Seceleanu face un rol cam strident și pare mult mai nebună ca pacienții ei, în încercarea disperată de a pleca în Spania.

Pacienții sunt lipsiți de orice formă de nebunie patologică, fiecare având niște motive bine întemeiate pentru care s-au internat la clinică. Din câte am citit, autorul piesei a încercat să îi satirizeze pe cei care mimează nebunia pentru a scăpa de probleme, însă nu i-a ieșit mai mult de o comedioară lejeră, fără profunzime, cu priză poate la oamenii mai în vârstă. Am văzut în sală câteva doamne trecute bine de 60 de ani care se prăpădeau de râs.

Jocul actoricesc a fost bun, în special cel al lui Valentin Teodosiu, care chiar a reușit să fie o prezență comică pe scenă. George Mihăiță, în rolul Narcis Pasăre, și Virginia Mirea în rolul Angelica, bucătăreasa clinicii, au jucat, de asemenea, foarte bine, însă nu prea au avut ce să scoată din personaje, fiind atât de slab conturate de autor.

Atmosfera din piesă oscilează undeva între cea dintr-o casă în care locuiește o familie de bâtrâni tulburați de prezența unei tinere și cea de pe holul unui azil de bătrâni. Decorurile, realizate de Elena Cozlovski, doar schițează un fel de salon de clinică, peste care tronează statuia lui Freud cu sâni, un efect vag comic.

Clinica nu a fost suficient de amuzantă sau interesantă cât să îi facă pe spectatori să uite că piesa are aproape două ore, fără pauză. Finalul a fost la fel de liniar ca piesa, deși regizorul Aurel Palade a încercat să îl facă mai spectaculos.

Distribuția: Valentin Teodosiu, Florin Dobrovici, Delia Seceleanu, Virginia Mirea, Șerban Georgevici, Bogdan Cotlet/Aurelian Bărbieru.

Regia: Aurel Palade

Scenografia: Elena Cozlovschi

Nota: 6/10

Taguri:, , , , , , ,

6 / 10

04.05.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.