Avalanșa, piesa cu cele mai frumoase decoruri

Regizată de Radu Afrim, Avalanșa se joacă la Național și este adaptată după piesa unui dramaturg turc, Tuncer Cucenoglu. Piesa spune povestea unei comunități din Anatolia, terorizate de pericolul avalanșei, care amenință satul timp de 9 luni pe an. Femeile au voie să nască doar în cele 3 luni rămase, când strigătele lor nu prezintă un pericol de declanșare a avalanșei.

Piesa incepe cu niște gravide dansând, apoi ne introduce în casa unei familii, un tânăr (Marius Manole) cu nevasta lui gravidă (Rodica Ionescu), niște părinți și niște bunici. Femeia gravidă știe că va naște în perioada interzisă și trăiește cu spaima că va fi îngropată de vie, potrivit regulilor impuse de autoritățile satului.

Piesa este despre revolta personajului interpretat de Marius Manole, care încearcă să-și salveze nevasta, despre o comunitate care trăiește în frică, unde tinerii sunt obligați să conceapă copii numai după reguli bine stabilite și orice greșeală este aspru pedepsită.

Avalanșa este o piesă despre tăcere, izolare, teroare și neputință, în care toate lucrurile sunt controlate pentru a se evita producerea unei tragedii.

Piesa reprezintă debutul lui Afrim la Teatrul Național și are niște decoruri spectaculoase (fix ca în poza de mai sus), create de Iuliana Vâlsan. Scena seamănă cu un acvariu, cu mult alb, care accentuează ideea de tăcere. Actorii se mișcă într-un mod foarte plastic, mai ales Marius Manole. Piesa lui Afrim ar intra lejer la categoria teatru de artă, dacă există așa ceva.

Sursă poză: tnb.ro

Notă 10/10

Taguri:, , , ,

10 / 10

01.03.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.