Andorra – o ţară mică, dar voinică


Andorra e o ţară foarte mică, unde cu greu încap milioanele de magazine de parfumuri, ceasuri, aur, ţigări şi alcool ieftin, mai ales că sutele de mii de benzinării ocupă deja mult spaţiu.

Ca suprafaţă, Andorra e mai mare decât pare, dar pantele sunt prea abrupte pentru a fi practicabile. Populaţia e de circa 80.000 de locuitori, dar anual vin în Andorra 14 milioane de turişti.

Dacă ajungeţi în Andorra la Vella, nu ezitaţi să parcaţi în parcările etajate din centru, pentru că e foarte ieftin. 1,4 Euro pe oră.

Duceţi-vă cu rezervorul gol şi faceţi plinul. Litrul de benzină de 95 costă 1,35 Euro. Motorina e mai ieftină: 1,2 Euro.


N-am investigat preţurile pentru pârtii şi teleschi, dar probabil sunt decente.

Se schia, era cald, soare.


La 1900 de metri altitudine, 3 băieţi se dădeau cu snowboardurile şi cu zmeie. Nu ştiu cum se numeşte sportul, dar era spectaculos. Săreau până la 5 m înălţime. Aş fi încercat.

Recunosc, m-am dus în Andorra doar ca să o bifez şi nu aş mai vizita-o niciodată, decât dacă m-ar apuca o dorinţă inexplicabilă de băutură ieftină şi nu prea e cazul.

Andorra nu are aeroport, accesul se face cu maşina, autobuzul, sau, dacă îţi permiţi, cu elicopterul.


Mulţi vin aici pentru sistemul bancar, pentru faptul că Andorra e tax heaven, dar în primul rând pentru schi.

Pe drum am trecut prin enclava spaniolă Llivia, un mic teritoriu spaniol din interiorul graniţelor Franţei.

Orăşelul e dichisit, destul de mare, are un centru vechi frumos, renovat recent. Specialitatea locală sunt dulciurile. Incredibil, dar am dat peste români şi acolo ! Erau vreo 5, la masa vecină de la terasa unde am băut o cafea.

Llivia e doar o curiozitate geo-politică, fără cine ştie ce importanţă turistică. E un loc ideal de făcut pauză pe drumul spre Andorra.

Taguri:, ,

5 / 10

03.04.2012 Publicat de adrian

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.