Top filme inspirate din cazuri reale

Nu o să iau în considerare filmele făcute după viețile unor celebrități, gen Gandhi, Cleopatra, Ioana D’Arc sau Marylin Monroe și nici după cazuri sau episoade din cărțile de istorie, ci numai pe cele inspirate din poveștile unor oameni, să le zicem comuni, care au devenit subiecte de știri sau cărți.

1. Mar Adentro (The Sea Inside – 2004) este povestea emoționantă, plină de poezie, a spaniolului Ramon Sampedro, care a încercat timp de aproape 30 de ani să își câștige dreptul la eutanasiere. Rolul principal este jucat de Javier Bardem. Filmul, regizat de Alejandro Amenabar, a câștigat un Oscar pentru cel mai bun film străin.

 

 

 

 

 

2. The Schindler’s List (1993) a câștigat o grămadă de Oscaruri cu povestea industriașului german Oskar Schindler care salvează peste 1.000 de evrei de la o moarte sigură în lagărele de concentrare, ținându-i la el în fabrică. Oskar Schindler este jucat de Liam Neeson. Filmul a fost regizat de Steven Spielberg.

 

 

 

 

 

3. Boys don’t cry (1999) este povestea lui Brandon Teena, o tânără dintr-un orășel din Nebraska, omorâtă cu cruzime pentru că își dorea să fie băiat. Ea se îmbrăca în haine băiețești și era luată drept băiat în cercul ei de prieteni. La o petrecere de Crăciun, doi dintre prietenii ei descoperă că e femeie, o violează și, în cele din urmă, o omoară. Rolul principal este jucat de Hilary Swank , care a primit un Oscar pentru prestația din acest film. Boys don’t cry a fost regizat de Kimberly Peirce.

 

 

 

 

4. Heavenly Creatures (1994) spune povestea a două fete prietene, Pauline Parker și Juliette Hulme, care ajung să trăiască într-o lume numai a lor, plină de poezie, aproape fantastică. Momentul critic al prieteniei lor apare când una dintre ele trebuie să plece să se trateze de o boală de plămâni în altă țară. Pentru că nu vor să fie despărțite, ele pun în aplicare planul monstruos de a o ucide pe mama uneia dintre ele, cea care nu era de acord să plece împreună. Judecătorii au decis ca cele două prietene să nu se mai vadă niciodată. Ele trăiesc și acum, însă departe una de cealaltă și refuză să dea interviuri. Filmul este superb. Într-unul dintre roluri joacă Kate Winslet. Filmul a fost regizat de Peter Jackson.

 


5. Monster (2003) este bazat pe povestea reală a unei prostituate lesbiene, Aileen Wuornos, care devine criminal în serie. În film joacă Christina Ricci și Charlize Theron. Pentru rol, Charlize Theron s-a îngrășat vreo 20 de kilograme și a ajuns de nerecunoscut, efort care i-a fost recompensat cu un Oscar. Filmul este foarte bine făcut, cu multe momente emoționante care ne trezesc compasiune pentru Aileen. Monster a fost regizat de Patty Jenkins.

 

 

 

 

6. The Pianist (2002) este despre un muzician polonez evreu, Władysław Szpilman, care supraviețuiește într-o casă avariată după distrugerea ghetoului de evrei din Varșovia, fără să fie descoperit de naziști. Rolul principal este jucat de Adrien Brody. Filmul a fost regizat de Roman Polanski și a primit mai multe Oscaruri, pentru regie, scenariu și cel mai bun actor.

 

 

 

 

 

7. Into the wild (2007) este un film trist, cu o coloană sonoră mișto și cu multe peisaje spectaculoase, care spune povestea lui Cristopher McCandless, un tânăr care își abandonează viața lui confortabilă ca să plece în Alaska. El locuiește o vreme într-un autobuz părăsit, pe undeva prin sălbăticie și din cauza unor cartofi sălbatici necomestibili moare singur și neconsolat, analizând un citat dintr-un autor rus care spunea ceva de genul că fericirea înseamnă să împărtășești. Filmul a fost regizat de Sean Penn.

 

 

 

8. Girl, interrupted (1999) este povestea unei tinere din anii 60, Susanna Kaysen, care ajunge într-un spital psihiatric după o supradoză de aspirină. Ea se împrietenește cu alte paciente și se revoltă împotriva regulilor din spital. Susanna Kaysen este jucată de Winona Ryder, nominalizată de două ori la Oscar pentru acest rol. În film mai joacă și Angelina Jolie, care a și câștigat un Oscar pentru prestația din acest film. Filmul a fost regizat de James Mangold.

 

 

 

 

9. The Pursuit of Happyness (2006) spune povestea unui agent de vânzări, Chris Gardner, jucat de Will Smith, care încearcă din răsputeri să își găsească un job și să se salveze pe el și pe fiul lui dintr-o viață de mizerie dusă pe străzi. După ce este homeless un an de zile, Chris Gardner își găsește un job și ajunge să se îmbogățească. Filmul a fost regizat de Gabriele Muccino.

 

 

 

 

 

10. 127 Hours (2010) este povestea tânărului Aron Ralston, pasionat de cățărări și mers pe munte, care a fost nevoit să își taie mâna cu un briceag după ce și-o prinde între niște stânci și râmâne blocat timp de 127 de ore. Filmul este destul de șocant. Aron Ralston este și acum pasionat de mersul pe munte, poate mai puțin de mersul prin munții din Utah. Filmul a fost regizat de Danny Boyle.

 

 

 

 

 

Taguri:, , , , , , , , , , , , , ,

10 / 10

23.11.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.