Top filme de Kim Ki-Duk


Este greu să nu îți placă un film de Kim Ki-Duk, să nu remarci frumusețea tăcerilor dintre personajele lui, atmosfera suprarealistă, stranie, tristă, poetică. Filmele lui sunt atât de inedite ca subiecte și imagine încât pot fi recunoscute dintr-o mie. În 2004, Kim Ki-Duk a câștigat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și premiul pentru cel mai bun film pentru 3-Iron la Festivalul de Film de la Veneția. După care au urmat multe alte premii. Mai multe despre Kim Ki-Duk aici.

1. Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring (2003) se petrece într-un loc de vis, pe o insuliță situată în mijlocul unui lac, unde un călugăr budist trăiește într-un mic templu. Călugărul crește un copil, părăsit de mama lui, însă la adolescență acesta se îndrăgostește de o tânără și pleacă. După ani, acesta se reîntoarce. Frumusețea peisajelor, mesajul filmului, muzica, întreaga atmosferă, fac din acest film o capodoperă cinematografică. Trailerul aici.

2. Bad Guy (Nabbeun namja), realizat în 2001. O tânără se îndrăgostește de cel care o pune să se prostitueze. După ce trece prin tot felul de experiențe traumatizante la un bordel, tânăra alege să rămână cu răpitorul ei. Ca în toate filmele lui Kim Ki-Duk, poveștile sunt spuse prin prea puține cuvinte, dialogurile aproape lipsesc, lăsând firul narativ să se construiască din tăceri, muzică și imagini. Muzica filmului e superbă. Trailerul aici.

3. Time (Shi gan), realizat în 2006. Disperată că prietenul ei s-ar putea să se plictisească de chipul ei, o tânără (See-hee) își transformă total fața printr-o operație estetică, fără să își anunțe și partenerul. După ce fața îi este refăcută, ea își caută iubitul, reîncepe o nouă relație, fără să îi spună cine e, însă el o iubește pe vechea See-hee și nu o poate uita. Imaginile din film sunt spectaculoase. Trailerul aici.

4. 3-Iron (Bin-jip), din 2004, este poate cel mai cunoscut film al regizorului corean. Un tânăr intră și locuiește în casele oamenilor atunci când aceștia sunt plecați, fără să fure nimic, doar să modifice mici lucruri. Într-una din case întâlnește o tânără, aflată într-o căsnicie nefericită, pe care o ia cu el în escapadele lui. Cei doi trăiesc în tot felul de case și sfârșesc prin a se îndrăgosti. Bin-jip a fost filmat în 16 zile și editat în 10 zile. Trailerul aici.

5. Samaritan Girl (Samaria), realizat în 2003, este despre două școlărițe care duc prietenia la alt nivel, una dintre ele se prostituează și cealaltă îi găsește clienții și îi fixează tarifele. Lucrurile se schimbă când cea care se prostituează, Jae-Yeong, se îndrăgostește de unul dintre clienții ei. În momentul în care este surprinsă de poliție, Jae-Yeong se aruncă pe geam, singura ei dorință de la spital fiind să îl mai vadă o dată pe cel de care s-a îndrăgostit. Prietena ei ajunge să se culce cu toți clienții acesteia pentru a trece prin toate experiențele prin care a trecut prietena ei. Trailerul aici.

6. Dream (Bi mong aka), realizat în 2008, este un film destul de intens și depresiv despre o femeie somnambulă, care se culcă cu tot felul de bărbați în timpul somnului. Între ea și bărbatul cu care se intersectează în urma unui accident de mașină se înfiripă o relație stranie. Pentru a o putea opri din acțiunile din timpul somnului, bărbatul trebuie să se forțeze să nu doarmă. Scenele suprarealiste, întreaga atmosferă a filmului și imaginile dure de automutilare fac din Dream un film destul de greu de suportat. Trailerul aici.

7. Breath (Soom), realizat în 2007, este despre o femeie căsătorită care se îndrăgostește de un bărbat aflat la închisoare, pedepsit la moarte. Ea merge regulat la închisoare unde îi face acestuia tot felul de surprize. Pentru a-l face fericit, ea îi dansează, îi cântă, îi tapetează celula cu peisaje de primăvară, și chiar îl ajută să moară, de aici și numele filmului. Trailerul aici.

Taguri:, , , , , , , , , , , , ,

10 / 10

07.05.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.