Toată lumea din familia noastră (2012): scandal casnic și multă gălăgie

După cum spunea o doamnă la ieșirea din sală, Toată lumea din familia noastră e un film nenorocit, care te ține în niște nervi și o tensiune până la final. Te întrebi nu o dată poate, de ce îți pierzi vremea la filmul ăsta când sunt atâtea alte filme bune la care să te uiți, dar până la final îți mai schimbi impresia și îți spui că parcă filmul e totuși interesant și suportabil. Eu vi-l recomand, pentru o porție de nervi și pentru jocul formidabil (nu-mi vine în minte alt cuvânt mai laudativ) al lui Șerban Pavlu, pe care îl știam și-l remarcasem de la teatru.

Acțiunea din Toată lumea în familia noastră se petrece pe parcursul unei jumătăți de zile și este despre încercarea unui tată divorțat (Șerban Pavlu) de a-și duce copilul într-o excursie la mare. El are dreptul la un weekend pe lună să își vadă copilul, însă de data asta, fosta lui nevastă, un personaj care vă va stârni multe sentimente contradictorii, nu îl lasă să-l ia. Lucrurile se precipită și degenerează atât de tare, încât șansele să își mai vadă copilul vreodată scad simțitor, aproape de zero. Și noi spectatorii, cei care suntem de partea personajului lui Pavlu, suntem plini de ură și milă. Filmul e și amuzant, și trist, cu multe replici spumoase, multe clișee gen “nu mă atinge că îmi iei vopseaua”, înjurături și insulte, dar și câteva scene de tandrețe, în care Marius (Șerban Pavlu) vorbește cu fiica lui. Fetița prinsă la mijloc în tot acest circ e jucată destul de natural de Sofia Nicolaescu.

Toată lumea din familia noastră este un scandal casnic foarte realist redat, filmat în mare parte într-un apartament de bloc de pe bulevardul Carol. În film mai apar Tamara Buciuceanu-Botez (a jucat perfect), cuplul Stela Popescu – Arșinel (wtf!), care deși o să vă intrige la început și o să vă întrebați ce caută ăștia doi în film, o să vă treacă, cei doi fac niște roluri decente și, din fericire, scurte. Un rol excepțional a făcut Mihaela Sîrbu, care a jucat personajul detestat de toată lumea, fosta nevastă, devenită scorpie în urma divorțului. De asemenea, Gabriel Spahiu, care a interpretat personajul Aurel, actualul iubit al fostei neveste, cel mai amuzant personaj din film, a fost o surpriză plăcută.

Ce nu mi-a plăcut a fost finalul prea brusc, așteptam să mi se ofere o variantă de încheiere a poveștii, oricât de tristă sau stupidă, însă regizorul Radu Jude a preferat să îi lase pe spectatori să își imagineze cam cât de greu o să-i fie lui Marius să își mai vadă copilul sau câți ani o să înfunde pușcăria.

Filmul e gălăgios și iritant, pentru că totul se concentrează pe scandalul casnic, și nu pe o poveste, așa că cei care nu suportă certurile, ar trebui să stea departe de filmul ăsta.

Scenariul a fost semnat de Radu Jude si Corina Sabău, autoarea romanului Blocul 29, apartamentul 1, un roman despre care nu știu nimic și nici n-am auzit pe cineva să-l fi citit.

7/10

Taguri:, , , , , , ,

7 / 10

01.02.2013 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.