The Raven (2012) – cronică film

Dacă vreți un film de groază sau un thriller plin de acțiune, atunci The Raven nu este ceea ce căutați, nu este nici una nici alta. Deși începe cam sângeros cu niște femei ucise într-un mod misterios într-o cameră, cu o atmosferă întunecată și cu un Edgar Allan Poe agitat, în postura de scriitor ratat, care își recită revoltat versurile prin cârciumi, filmul își găsește coerența și se transformă într-un film polițist decent.

The Raven este despre ultimele zile ale lui Edgar Allan Poe, care încearcă să-și salveze iubita răpită de un criminal în serie, obsedat de scrierile lui. Poe se trezește, așadar, pus în situația de a intui care este următoarea victimă, punând cap la cap detalii din propriile scrieri. Se pare că scenariștii au construit povestea pornind de la misterul din jurul morții lui Poe, acesta fiind găsit delirând pe străzile din Baltimore, repetând numele Reynolds, pentru ca apoi să moară subit, cauza rămânând până azi necunoscută.

Crimele prezentate pe tot parcursul filmului reușesc să stârnească oroarea și îl introduc pe spectator în atmosfera sumbră a scrierilor lui Poe. La un moment dat, chiar este recitată o strofă din celebrul poem Annabel Lee. De altfel, filmul are marele merit că te face să îți dorești să mai pui mâna pe o carte a lui Poe, sau dacă nu ai, să o cauți prin librărie. (Poemul Annabel Lee, în două variante de traduceri, îl puteți citi aici.)

Edgar Allan Poe este interpretat de John Cusack, care intră parcă prea forțat și nepotrivit în rolul de poet bețiv care își rostește cu emfază versurile, lipsit de inspirație pentru a mai scrie, pentru ca mai apoi să devină foarte implicat în găsirea iubitei lui, Emily. Partea cu bețivăneala de la început mi s-a părut cam exagerată, dar având în vedere că Poe a fost alcoolic, n-am ce să reproșez regizorului.

Filmul a fost regizat de James McTeigue, cunoscut mai ales pentru V for Vendetta.

Taguri:, ,

7 / 10

18.07.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.