The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) – cronică film

N-am văzut filmul la Mall Cotroceni, Sun Plaza sau Cinema Digiplex Băneasa, locurile unde se pare că se poate vedea filmul la un frame rate superior, adică 48 de cadre pe secundă, ci la Patria și CinemaPro. La Patria bineînțeles că nu era 3D, iar imaginile de la început cu ținutul Erebor, păreau cam neclare. La CinemaPro s-a văzut infinit mai bine, unele scene chiar spectaculoase, așa că recomand filmul în format 3D și nu în 2D.

N-o să dezvălui nimic din povestea filmului ca sa nu stric surpriza cuiva (în caz că mai e cineva care nu l-a văzut), o să spun doar două-trei păreri/observații/informații.

– M-am bucurat că a fost ales în rolul lui Bilbo Baggins, Martin Freeman. Peter Jackson, regizorul, se gândise pentru acest rol și la James McAvoy, Shia LaBoeuf, Tobey Maguire și Daniel Radcliffe. Ar fi fost un dezastru, cred, să-l vedem pe Harry Potter în The Hobbit. Martin Freeman, deși nu e așa drăguț ca Elijah Wood (Frodo), mi se pare perfect în rolul hobbitului care se trezește luat pe nepusă masă într-o aventură, de 13 gnomi cam grobieni.

– Povestea mi s-a părut mișto, însă nu atât de consistentă ca cea din Stăpânul Inelelor, poate și pentru că cea din prima trilogie se derula pe mai multe planuri.

– Mi-a plăcut că au fost legate foarte bine detaliile din prima trilogie cu cele din The Hobbit: apariția inelului, sabia care se face albastră când apar orci, poveștile pe care le spune Bilbo copiilor în Frăția Inelului la început se petrec în The Hobbit etc. În Frăția Inelului, de exemplu, Bilbo Baggins spune la un moment dat: “Vreau să văd munții Gandalf, mi-e dor de munți”. În The Hobbit înțelegem mai bine de ce.

– Scena cu întrecerea de ghicitori dintre Gollum și Bilbo Baggins apare în cartea Stăpânul Inelelor. Nu știu dacă și în cartea Hobbitul, n-am apucat să o citesc.

– În film am revăzut cu plăcere personajele Galadriel, Frodo și Saruman, care se pare că nu apăreau în carte, însă au fost introduse de Peter Jackson special pentru fani. De asemenea, Gollum se pare că apărea în cartea The Hobbit doar într-o scenă foarte scurtă. În celelalte două părți ale filmului o să-l revedem și pe Legolas (Orlando Bloom).

– Realizarea filmului a tot fost amânată, ba că nu putea Freeman să joace din cauza programului încărcat, ba ulcerul lui Peter Jackson și diverse probleme de producție, drepturi de autor, etc. Așa că au fost multe motive pentru care The Hobbit a fost realizat așa de târziu de la ultimul Stăpânul Inelelor.

– Stephen Fry s-a plâns că a primit rolul cel mai dezgustător din film, adică The Master of Lake-town un fel de monstru care apare în partea a doua din film, în The Hobbit: The Desolation of Smaug.

– Picioarele păroase ale lui Bilbo Baggins mi s-au părut prea mari, asta se vede mai bine în primele scene, sunt destul de disproporționate cu corpul. Se pare că Peter Jackson n-a mai vrut ca în Stăpânul Inelelor doar niște labe de hobbit, un fel de papuci cu degete, ci a cerut ca mulajele de picioare de hobbit să fie până la genunchi.

– Gandalf (Ian McKellen) mi s-a părut mai jovial și cu mai puțină autoritate față de cum era în Stăpânul Inelelor. De altfel, parcă toată aventura personajelor nu mai are intensitatea dramatică din Stăpânul Inelelor.

– Christopher Lee nu s-a putut deplasa în Noua Zeelandă și a filmat scenele cu personajul lui, Saruman, la Londra.

– Partea a doua din The Hobbit o să apară în 2013 tot în decembrie, iar partea a treia în 2014.

Concluzionând, The Hobbit e bine realizat, povestea palpitantă și parcă, în ciuda celor 2 ore jumate de film, prea scurtă. Sper ca, după această trilogie, Peter Jackson să mai facă una și încă una :).

Nota imdb: 8.6

Nota Rotten Tomatoes: 65%

Nota Cronix: 9.0

Taguri:, , , , , , ,

9 / 10

21.12.2012 Publicat de ela

Comentarii (1)

  1. liviu

    bunnnnnnn

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.