The Help (2011): Poveste despre rasism


Dacă ar fi fost după mine, aș fi dat Oscarul pentru cel mai bun film la The Help (Culoarea sentimentelor). I-aș fi dat chiar și un Oscar pentru cele mai bune costume. Din fericire, The Help nu a plecat cu mâna goală de la Oscaruri, premiul pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar l-a primit Octavia Spencer, pentru interpretarea personajului Minny, de care s-ar atașa cred și cel mai ostil spectator. Filmul are la bază romanul cu același nume al scriitoarei Kathryn Stockett, care a fost primit cu entuziasm de public și de critica americană. Acțiunea se petrece pe la 1960, când rasismul era în floare în Mississippi.

The Help este o ficțiune care se derulează pe fundalul unei perioade tensionate din istoria Americii. Filmul este despre prejudecăți, ură rasială și despre cât de greu se pot schimba mentalitățile. Eugenia “Skeeter” Phelan (Emma Stone) este o tânără reîntoarsă în orășelul natal, care își găsește un job de editor la o revistă, unde este nevoită să scrie la o rubrică despre sfaturi în gospodărie. Ea apelează la o servitoare de culoare a unor prietene pentru a o ajuta să răspundă la scrisorile cititoarelor. Deși ar fi trebuit să fie simplu, nu este, ea se lovește de rasismul din jur și află tot felul de lucruri. Negrii nu au voie să folosească aceleași toalete cu albii, nu au voie să folosească aceeași farfurie, deoarece sunt purtători de boli, și, în general, sunt meniți să fie niște sclavi.

Eugenia “Skeeter” se întâlnește în secret cu servitoarele și reușește să scrie o carte cu poveștile lor. Filmul are și părți amuzante, și deși are 2 ore și ceva nici nu îți dai seama că e atât de lung.

Filmul spune în primul rând povestea unor negrese, “prinse ca într-o capcană în viețile lor”, după cum spunea personajul Minny, neputând avea alte joburi decât cele de servitoare la niște familii rasiste. M-am bucurat că filmul s-a terminat într-o notă pozitivă, cred că ar fi devenit insuportabil ca negresele, prezentate la un mod atât de fermecător, să sufere până la final. Dar regizorul Tate Taylor nu ne rezervă surprize neplăcute și totul se termină cu bine.

Nota IMDB: 8.0
Nota Rotten Tomatoes: 76%

Taguri:, , , , , , ,

9 / 10

16.03.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.