The Grey (2012) sau înfruntarea dintre bestii


Am citit o știre pe undeva că pentru rolul din The Grey, Liam Neeson a mâncat carne de lup, ca să vada ce gust are și, probabil, să știe ce față să facă în film, intr-o scenă în care este nevoit să mănânce lup la proțap.

The Grey este un film care te ține în priză de la început până la final și te face să te bucuri că ești la cinema și nu pe undeva, hălăduind înfometat prin nămeți, urmărit de lupi, ca personajele din film.

Deși e un thriller sângeros, filmul are și o latură cumva poetică, iar Liam Neeson joacă un personaj mai complex față de alte personaje pe care le-a interpretat în ultimul timp, în general de bătăuși profesioniști care răzbunau moartea sau răpirea nevestei, eventual fiicei. Nici în The Grey însă, Liam Neeson nu are un rol mai vesel, viața lui e distrusă încă de la începutul filmului când cochetează cu ideea dacă să își tragă un glonte în cap sau să mai aștepte, neputând să treacă peste pierderea persoanei iubite.

Prăbușirea avionului în care se întorcea împreună cu colegii lui de la muncă, in mijlocul Alaskăi, îl aduce pe John Ottway (Liam Neeson), în situația de a găsi tot felul de soluții pentru supraviețuire pentru el și, mai ales, pentru ceilalți 6 care au scăpat cu viață din accidentul aviatic. “Oamenii sunt la fel ca animalele, niște bestii”, devine mesajul central al filmului.”Ați auzit? Nu voi sunteți animalele. Noi suntem animalele”, sunt cuvintele strigate lupilor de unul dintre personaje, în timp ce mănâncă o bucată de carne de lup.

Unul dintre cele mai frumoase momente din film, printre puținele mai detensionate,  este cel în care cei care au supraviețuit frigului și atacurilor lupilor povestesc despre lucrurile dragi de acasă. Povestea lui John Ottway despre poemul scris de tatăl său pare scoasă dintr-un roman și aproximativ așa e, filmul este o adaptare a unei povești scrise de Ian Mackenzie Jeffers, care a participat și la scrierea scenariului.

Partea cea mai interesantă a filmului este felul în care personajele, niște muncitori abrutizați, se schimbă pe parcursul filmului și trec prin tot felul de stări de la frică, lașitate, disperare, până la resemnare și împăcare cu sine.

Filmul, regizat de Joe Carnahan, a fost mai bun decât m-am așteptat și nu, nu e încă un film cu Liam Neeson, în care el îi bate pe toți.

Trailerul aici.

Nota IMDB: 7.6

Nota Rotten Tomatoes: 7.8

 

Taguri:, , , , , , , ,

8 / 10

26.02.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.