The Departed (2006), un film de 4 premii Oscar


The Departed  i-a adus regizorului Martin Scorsese 4 premii Oscar, primele din cariera sa cinematografică, dintre care unul pentru cel mai bun regizor și altul pentru cel mai bun film al anului 2006.

Scenariul este adaptat de William Monahan după filmul chinez Infernal Affairs (2002) și inspirat din viața reală a mafiotului James “White” Bulgar, unul dintre cei mai căutați gangsteri de către FBI.

Martin Scorsese a reușit prin The Departed să exploateze la maxim potențialul unui scenariu foarte bine gândit, alegându-i ca protagoniști principali ai filmului pe Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio, Matt Damon și Mark Wahlberg.

Filmul ne aduce în prim plan povestea a doi absolvenți ai Academiei de Poliție din Massachusetts, ce aleg două tabere diferite: unul care se infiltrează în mafie pentru a deveni informatorul poliției, Billy Costigan (Leonardo DiCaprio), iar celălalt care lucrează în cadrul departamentului de crimă organizată, Colin Sullivan (Matt Damon), ce devine informatorul mafiei.

În sânul lumii interlope este foarte greu să fii sigur de devotamentul oamenilor tăi, de aceea Frank Costello, jucat de Jack Nicholson, crede că loialitatea unui mafiot poate fi câștigată încă din copilărie. El reușește să cumpere loialitatea unui copil, Collin Sullivan, fiul unuia dintre angajații săi, care, peste câțiva ani buni, va deveni spionul lui din cadrul departamentului de poliție.

În ambele tabere se știe că există o cârtiță, atât în cadrul poliției cât și-n cadrul mafiei. Jocul interesant de-a șoarecele și pisica, în care cei doi informatori încearcă să se identifice reciproc, face filmul foarte captivant. Chiar dacă până aici filmul poate părea previzibil, regizorul are grijă să strecoare treptat elementele surpriză, culminând cu finalul care este de-a dreptul savuros.

Ce mi-a plăcut: Chiar dacă filmul urmărește îndeaproape scenariul din “Infernal Affairs”, el se detașează genial de acesta prin interpretarea de excepție a actorilor, care fac ca totul să fie cat mai veridic, comparativ cu celalt film unde actorii par mult prea senini și budiști pentru a fi văzuți ca niște mafioți adevărați.

Trailerul aici.

Nota IMDB: 8.5

Nota Rotten Tomatoes: 9.3

Taguri:, , , , , , , , , , , ,

8 / 10

20.02.2012 Publicat de carla

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.