The Artist (2011): Cântecul de lebădă al filmului mut


Pentru ideea de a face un film mut la 85 de ani de la apariția sonorului cu sincronizare, regizorul Michel Hazanavicius a fost recompensat cu 5 premii Oscar, dintre care unul pentru cel mai bun film al anului. The Artist are de toate: drama, comedie, romantism și o poveste suficient de bună cât să te țină în fața ecranului, în ciuda faptului că filmul e mut și alb negru.

După cum remarcau o serie de critici, regizorul Hazanavicius a dat dovadă de mare curaj când a creat un film mut într-o epocă saturată de filme cu explozii, care pun accentul pe efectele speciale. Însa acest gest i-a fost recompensat pe măsura și, după cum mai cârcoteau unii, există șanse sa nu fie dat uitării precum Silent Movie, realizat in 1969 de Mel Brooks, film cu o idee similară care a primit laude și premii, însă nu a devenit un film de referință în istoria cinematografiei.

Acțiunea din The Artist se petrece în anul 1927 când filmele mute sunt încă în plină glorie. Filmul spune povestea lui George Valentin (Jean Dujardin), un actor celebru în epoca filmelor mute, care refuză să se adapteze noilor invenții și să joace în filmele cu sonor. Începutul filmului ni-l arată pe George Valentin acoperit de glorie, pozând pentru reporteri, strălucind, pentru ca mai încolo, faima să îi fie amenințată și în cele din urmă umbrită. Deși producătorul filmelor sale, Al Zimmer (John Goodman) încearcă să îl convingă că noile inovații nu sunt atât de rele, George Valentin se încăpățânează și refuză ofertele în noile filme. Mai mult de atât, el încearcă să producă un film mut din propriul buget, în speranța că va demonstra superioritatea vechiului asupra noului, însă filmul lui este un eșec lamentabil.

Bérénice Bejo, în realitate nevasta lui Hazanavicius, interpretează personajul principal feminin, Peppy Miller, noua stea a filmului sonor, cea care îl va ajuta pe George Valentin să iasă din depresie și să se adapteze.

Temele abordate în film nu sunt noi, dar felul în care sunt transmise spectatorului te determină să-l îndrăgești. Filmul pune accent pe expresivitatea personajelor, si, in general pe orice gest de comunicare non verbala, iar actorul Jean Dujardin reușește să redea foarte fidel toate trăirile personajului său, începând de la faimă până la îngrijorare, deznădejde, frustrare și depresie. Această comunicare a expresivității trăirilor merge mână in mână cu muzica foarte bună a filmului.

Deși nu are apusuri de soare roșii, nici nave spațiale, spioni, cowboy sau împușcături și sânge, The Artist este un film cuceritor prin simplitate, iar personajele principale ale filmului, Peppy Miller, George Valentin, la care aș adăuga și cățelul Uggie, care a primit premiul Palm Dog Award, la festivalul de la Cannes, readuc în atenția publicului arta filmului mut.

Trailerul aici.

Nota IMDB: 8.4

Nota Rotten Tomatoes: 9.7

Taguri:, , , , , , ,

8 / 10

01.03.2012 Publicat de carla

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.