Prometheus (2012) – cronică film


Prometheus, ultima creație a lui Ridley Scott, nu excelează la capitolul scenariu, care este plin de lacune și momente de confuzie, ci la capitolul efecte vizuale, care sunt într-adevăr impresionante. Confuzia apare încă de la începutul filmului când ne este arătată o ființă cu trăsături umanoide care mănâncă ceva dintr-o cutie, după care se aruncă într-un fel de cascadă și se descompune la un mod spectaculos din punct de vedere vizual. Până la finalul filmului nu o să aflăm care era de fapt sensul acestei scene.

Acțiunea se petrece pe o planetă îndepărtată, asemănătoare cu Pământul, unde o echipă de cercetători este trimisă de un miliardar în pragul morții să descopere cine au fost creatorii Pământului și să afle secretele nemuririi. Charlize Theron are cel mai onest și clar rol din film, ea o interpretează pe fiica miliardarului, care este mereu sceptică față de căutările tatălui ei și vrea să se întoarcă acasă. Din păcate, nu mai ajunge, regizorul se gândește să îi facă de petrecanie la final, deși ar fi fost mult mai frumos să o lase în viață și să o vedem și într-o continuare a filmului.

Pe nava spațială Prometheus se află și un cuplu de arheologi, Elizabeth Shaw și Charlie Holloway, care au pus cap la cap niște desene din peșteri și au venit să îi caute pe inginerii omenirii. Când își dă seama că inginerii vroiau să distrugă pământul, însă au fost împiedicați de niște caracatițe gigant să decoleze, Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) face tot posibilul să împiedice nava să plece din nou spre Terra. Deși a suferit o operație de scoatere a alienului din burtă, personajul Elizabeth Shaw este singura de pe navă care supraviețuiește, exceptându-l pe Michael Fassbender care la final este doar un cap vorbitor.

Michael Fassbender are rolul unui robot care, într-un mod bizar, știe absolut totul, de la descifrarea mesajelor lăsate de alieni pe pereții unei peșteri până la felul în care poate fi trezit un alien adormit de mii de ani sau cum să ajungă la creatorii creatorilor pământenilor. Nu prea am înțeles rolul lui Fassbender și am fost dezamăgită că este un android.

Celelalte personaje din film sunt vag conturate și mor ba ucise de alieni, ba se sacrifică pentru omenire, lovindu-se cu nava de cea a extratereștrilor, un sacrificiu căruia nu i se dă prea mare amploare, iar momentul cade în banalitate.

Până la final nu o să căpătați cine știe ce lămuriri despre creatorii omenirii, despre androidul David și nici despre alienii cu două rânduri de dinți pe care i-am mai văzut în celebra serie cu Sigourney Weaver, poate că scenaristul Damon Lindelof, unul dintre scenariștii celebrei serii Lost, s-a gândit să ne țină în suspans până la următorul film. Ca să închei, filmul este un SF ok, care te ține în priză de la început până la final, și care merită să fie văzut 3D.

Nota IMDB: 7.8
Nota Rotten Tomatoes: 74%
Nota Cronix: 7.0

Taguri:, , , , , ,

7 / 10

12.06.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.