Poziția copilului (2013): “dramă psihologică cu efecte pozitive”

Probabil că nu mai e o noutate pentru nimeni că Poziția copilului, filmul lui Călin Peter Netzer, a primit Ursul de Aur la Berlin anul ăsta, iar Luminița Gheorghiu a primit laude din partea criticilor din toată lumea pentru prestația ei din film.

“Poziția copilului” este despre o mamă posesivă, Cornelia, jucată de Luminița Gheorghiu, care află în timp ce se afla la un spectacol de operă (sau o repetiție ceva) că fiul ei de vreo 35 de ani, Barbu, în timp ce conducea un Audi cu peste 140 de km la ora, a avut un accident cu mașina și a omorât un copil de 14 ani. Problema ei este cum să-l scoată basma curată din toată această afacere folosindu-se de relațiile pe care le are. Având în vedere că sunt plini de bani, stau în apartamente luxoase, au mașini de fițe și se învârt numai în “lumea bună”, situația se simplifică mult. Restul filmului este despre cum se dau șpăgi, se mușamalizează declarații și se rezolvă niște situații, care în alt context, pe oamenii de rând i-ar duce la pușcărie. Filmul este revoltător, așa că n-o să ieșiți prea veseli din sală la final.

Ce mi-a plăcut: felul în care au jucat Luminița Gheorghiu, pare scoasă dintr-un film de Almodovar, Vlad Ivanov în rolul șoferului depășit în momentul accidentului și Bogdan Dumitrache, în rolul fiului cu crize de isterie. De altfel, toți din film fac niște roluri foarte bune.

Ce nu mi-a plăcut este că filmul s-a terminat parcă prea brutal. Dar, dacă citim ce zice regizorul prin interviuri, că filmul este o “dramă psihologică cu efecte pozitive”, un film greu de digerat, dar de efect, atunci scopul este atins. Nu cred că iese vreun spectator altfel decât revoltat din sală.

“Poziția copilului” este filmul care a adus cei mai mulți spectatori în sălile din România și a avut cele mai mari încasări.

Nota 8/10

Taguri:, , , ,

8 / 10

19.03.2013 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.