My week with Marilyn (2011) – prea puțin captivant

Deși Marilyn Monroe este jucată de Michelle Williams, o actriță foarte expresivă, filmul nu este prea captivant, iar subiectul este tratat destul de superficial, bazându-se pe tot felul de clișee care au circulat în presă despre Marylin Monroe. De exemplu, faptul că Marilyn Monroe purta în pat doar Chanel No. 5.

My Week with Marilyn este inspirat din povestea reală a tânărului Colin Clark (Eddie Redmayne), absolvent de Oxford, care a avut ocazia să lucreze o săptămână cu Marilyn Monroe la filmul “The Prince and the Showgirl” în 1957, timp în care s-a și îndrăgostit foarte tare de aceasta.

Marilyn Monroe se află în perioada ei de glorie și la începutul mariajului cu Arthur Miller, care o însoțește la filmări în Londra. Problemele în relație încep să apară, iar Arthur Miller pleacă înapoi în America declarând că nu poate să lucreze cu Marilyn lângă el pe motiv că îl devorează, o altă replică clișeu. În acest moment intră în scenă Colin, care devine un fel de prieten-iubit al starletei americane. Deoarece personajul principal nu este Marilyn, ci Colin, regizorul nu intră prea mult în viața personală a actriței și ne oferă o imagine oarecum din exterior.

Misterul și farmecul actriței Marilyn Monroe este distrus complet de regizorul Simon Curtis, care a încercat să pluseze prea mult pe puterea de seducție a actriței și a ieșit ceva bolnăvicios. Mi s-au părut exagerate scenele cu bărbații care își pierdeau complet mințile când apărea Marilyn Monroe de parcă nu mai văzuseră femei în viața lor. De asemenea, mi s-a părut că problemele ei emoționale au fost expuse la un mod neverosimil. În încercarea de a crea un contrast între viața publică și cea privată, care de altfel i-a reușit, regizorul a cam pierdut din vedere alte trăsături ale personajului Marilyn, așa că ne-o prezintă ori deprimată, ori teatrală.

Tot filmul Marilyn Monroe pare retardată, cu deficit de atenție, instabilă emoțional, incapabilă să își țină minte replicile, cu un comportament foarte copilăresc. Din câte am citit, Marilyn Monroe chiar avea probleme emoționale, întârzia la filmări, lua aiurea pastile, însă parcă e greu de crezut că nu avea și o latură lucidă, rațională.

Michelle Williams a jucat foarte bine rolul Marilyn Monroe, însă scenariul și regia nu au ajutat-o deloc. Personajul Colin pare că a trecut printr-o lobotomie după ce a văzut-o pe Marilyn și se poartă ca atare, fără gânduri, hipnotizat, mereu cu capul în nori.

Potrivit jurnalului lui Colin Clark, filmul “The Prince and the Showgirl” a fost foarte greu de terminat deoarece Marilyn întârzia la filmări, pleca plângând în timpul scenelor, uita replicile, nu era convingatoare în rol etc.

Filmul este interesant pentru modul in care a fost realizat “The Prince and the Showgirl” și ne dă o idee despre cum era Marilyn Monroe. Instabilă emoțional, dependentă de ceilalți și de pastile, la polul opus față de imaginea ei publică.

Laurence Olivier, partenerul din “The Prince and the Showgirl” este jucat de Kenneth Branagh.

În film mai apar Judi Dench în rolul Sybil Thorndike și Emma Watson într-un rol secundar, de iubită pasageră a lui Colin.

Michelle Williams a câștigat un Glob de Aur pentru prestația ei din acest film.

Nota 6/10

Taguri:, , , , , ,

6 / 10

12.12.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.