Loverboy (2011), o dramă fără prea multă dramatizare


Înainte să văd Loverboy citisem tot felul de cronici în care filmul ba era lăudat, considerat o dramă cutremurătoare despre cum sunt racolate fetele inocente și împinse spre prostituție, ori plictisise până la lacrimi spectatorii care se așteptau să vadă și altceva decât kitsch românesc, înjurături și manele. Cred că filmul are un titlu prea frumos pentru ce oferă, multe scene lungite în care nu se întâmplă mare lucru, replici puține și un realism care îi dă filmului un aer de documentar.

Filmul are un subiect foarte bun, însă felul realist în care este transpus te face să te întrebi dacă nu era mai bine să te uiți la știrile de la ora 5 sau să vezi un documentar despre oamenii din Câmpia Bărăganului.

Acțiunea filmului are loc într-un sat de pe malul Dunării, unde un tânăr le face pe fete să se îndrăgostească de el, după care le determină, mai mult sau mai puțin direct, să se prostitueze pentru a-l scăpa de datorii. În momentul în care are o relație cu Veli (Ada Condeescu), tânărului pare să-i fie greu să o lase să se prostitueze, însă până la urmă nu ezită și o dă pe mâna peștilor.

Relația celor doi se petrece într-un mediu sordid, la coșmelia lui Luca (George Piștereanu), unde dă petreceri cu manele împreună cu prietenii lui cocalari. Scenele de sex dintre Luca și Veli sunt brutale, iar Luca pare lipsit de orice sensibilitate și tandrețe, singurul lui scop în viață fiind să mai facă rost de bani agățând fete, să se dea cu scuterul și să stea pe scaunul din fața casei.

Filmul m-ar fi impresionat poate dacă între personaje erau mai multe conflicte, dialogurile mai alerte, sau dacă Luca avea o urmă de nebunie amoroasă și rămânea cu Veli. Însă, regizorul Cătălin Mitulescu a vrut să prezinte o realitate dură, în care să arate că lucrurile se întâmplă pur și simplu așa și nimeni nu salvează fata la final ca în filmele americane.

Personajul Veli alege, așadar, să își salveze iubitul de la datorii, culcându-se cu prietenii lui, fără să ceară prea multe explicații. Nu tu drame, nu tu certuri, nu tu lacrimi, nu tu revoltă, nu tu conflicte interioare, nimic. Acceptă pur și simplu că trebuie să se prostitueze, iar noi spectatorii ne întrebăm de ce regizorul a ales din atâtea variații posibile ale temei, pe cea în care Veli este supusă orbește și se prostituează de bună voie.

Loverboy a fost selectat la Cannes anul trecut pentru premiul Un Certain Regard. În film mai joacă Ion Besoiu, în rolul bunicului lui Luca, Clara Vodă și Coca Bloos, la care am apreciat mereu vocea frumoasă și clară.

Nota imdb: 6.1
Nota Rotten Tomatoes: 44%
Nota Cronix: 6.0

Taguri:, , , ,

6 / 10

28.05.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.