La piel que habito (2011): Pielea în care ai vrea să trăiești

La Piel que habito (Pielea în care trăiesc) este o poveste cu o tentă pronunțat suprarealistă, cumva ciclică, elemente din primele cadre se leagă cu cele de la final, făcându-te să zâmbești de potriveala de la finalul filmului. Mă refer aici la rochia din primele scene ale filmului, care apare și la final. Filmul nu e dramatic, Almodovar are talentul să prezinte suferințele și dramele personajelor la un mod lejer, estetic. Deși mor multe personaje pe parcurs, la sfârșitul filmului răsufli ușurat ca după o piesă de Moliere.

Povestea: Un medic chirurg sau ceva, jucat de Antonio Banderas, îl transformă printr-o serie de operații estetice complicate pe așa-zisul violator al fiicei lui, într-o femeie superbă, cu o piele fără cusur, rezistentă la arsuri, pe care a inventat-o gandindu-se la fosta nevastă, moartă într-un incendiu.

Evident, personajul jucat de Antonio, doctorul Robert Ledgard, se îndrăgostește de noua creație și vrea să facă sex cu ea, însă nu-i iese pentru că ea vrea să se răzbune, neplăcându-i prea tare prin câte operații a trecut. Personajul transformat în femeie nu pare prea dezamăgit că nu mai e bărbat și dă semne că se potrivește mai bine cu noua identitate, mai ales la finalul filmului când intră în magazinul maică-sii.

Femeia pe care Robert Ledgard o creează după propriul plac, urmându-și obsesiile, este jucată de Elena Anaya, cunoscută și din Lucia și Sexul sau Hable con ella. În filmul lui Almodovar, Elena Anaya este senzuală și are tot timpul niște ochi mari și umezi, care o fac și mai frumoasă.

În film mai joacă Marisa Paredes, una dintre actrițele preferate de Almodovar, care apare cam în toate filmele lui.

Deși Antonio Banderas are un rol diferit față de cele cu care ne-a obișnuit, de Zorro sau El Mariachi, în La piel qui habito are același aer seducător, în ciuda obsesiilor maladive cu care se confruntă personajul lui.

Filmul nu este deloc plictisitor și nici previzibil, Almodovar te ține în suspans și chiar te face să crezi la un moment dat că s-ar putea naște o dragoste între pacient și doctor, deși nu e așa.

Trailerul aici.

Taguri:, , , , , , ,

9 / 10

07.03.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.