Hugo (2011), ultimul film al lui Martin Scorsese, nominalizat la 11 Oscaruri


Câștigător a 4 Oscaruri pentru filmul The Departed, regizorul Martin Scorsese ne dezvăluie in filmul Hugo o altă latură a personalității sale. Dacă până acum multe dintre filmele sale abordau teme mai grele, cu gangsteri, jocuri de noroc, escroci sau antreprenori ratați, în pelicula de față el se adresează în primul rând copiilor.

Adaptat după cartea “Invenția lui Hugo Cabret”, scrisă de Brian Selznick, filmul ne prezintă povestea unui băiat orfan, care trăiește în cotloanele unei gări pariziene, având grijă ca ceasurile să funcționeze normal.

În ciuda condițiilor vitrege în care trăiește, personajul Hugo este foarte determinat să deslușească misterul lăsat de tatăl său sub forma autonomului: un robot mecanic cu o înfățișare umană, care, într-un mod bizar, ține un creion în mână.

Mânat de această curiozitate, copilul fură diverse obiecte de la un magazin de jucării, sperând să găsească piesele potrivite pentru a-și repara mașinăria. Într-o zi este prins de către proprietarul magazinului, Papa George (Ben Kingsley), care-i confiscă toate obiectele din buzunare, inclusiv un jurnal de notițe lăsat de tatăl său (Jude Law). Tulburat de acel carnețel cu schițe, Papa George decide să îl arda. Disperat, Hugo, interpretat de Asa Butterfield, îl urmărește pe acesta până la casa lui. Aici o va întâlni pe Isabelle (Chloe Grace Moretz), o fetiță avidă după cărți și dornică de o aventură adevarată, care-l va ajuta foarte mult în dezlegarea misterului autonomului.

Magia copilăriei și spiritul aventurii sunt surprinse foarte bine în film. Fascinația emanată de misterul autonomului îi transformă pe cei doi protagoniști, Hugo și Isabelle, în niște luptători ai adevărului, ce dau dovada de mult curaj atunci când vor să reînvie amintiri de mult apuse, dar care te definesc ca personalitate. Exact cum spunea și Hugo, totul are un scop, așa cum trenul trebuie să ajungă spre noi ținuturi, ceasul să arate ora exactă, tot așa și omul are un scop, iar când și-l pierde este ca și cum “s-ar strica”.

Filmul vorbește despre pasiuni îngropate, despre idealuri pierdute și despre curajul copilăriei pe care adulții l-au pierdut. Pelicula poate fi o încântare pentru cei mari și pentru că reprezintă o incursiune în istoria filmului francez, mai exact în viața lui Georges Méliès, realizatorul filmului “Le voyage dans la lune” din 1902.

Fanii lui Sacha Baron Cohen îl pot revedea într-un rol mai serios de șef de gară.

Filmul, care merită cu prisosință nota 8 data pe IMDB, a fost realizat 3D și are 11 nominalizări la Oscar, posibil să câștige vreo două.

Un trailer al filmului puteți vedea aici.

Nota IMDB: 8.1

Nota Rotten Tomatoes: 9.3

Taguri:, , , , , ,

8 / 10

24.02.2012 Publicat de carla

Comentarii (1)

  1. Dragos

    Foarte frumos filmul. Multumim !

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.