Forces spéciales (2011), un scenariu deșirat și o regie slabă

Forces spéciales (Special Forces) este despre o jurnalistă franțuzoaică (Diane Kruger) răpită în Afganistan și dusă într-o tabără din Pakistan, unde marele ei noroc este că unul dintre talibani era mai educat, făcuse 7 ani de Cambridge, și nu o omoară. Cu ajutorul unor soldați trimiși de guvernul francez, jurnalista reușește să scape din tabăra de talibani. Restul filmului este aventura acestora prin munți, urmăriți de talibani. Dintre soldații francezi doar doi reușesc să supraviețuiască, unii dintre ei murind împușcați după ce mai întâi au degerat bine pe la 4.000 de metri.

Filmul este destul de dramatic, însă nu foarte captivant, poate pentru că scenariul filmului mizează mai mult pe schimburile de împușcături, pe scenele cu elicoptere, decât pe o poveste bine spusă. Mă așteptam ca personajul-taliban care a studiat la Cambridge să aibă un sens la final, însă, din film reiese că el doar o urmărea pe ziaristă ca hipnotizat, fără să știe de ce nu a ucis-o când a avut ocazia. Mai bizar este că el chiar îi salvează viața într-o scenă.

Soldații de la Forțele Speciale sunt foarte slab individualizați, iar personajul Elsa ne dă impresia că s-a dus într-un fel de excursie în Afganistan la o prietenă, motivul pentru care ea a ajuns acolo fiind prea puțin important în film.

Filmul e plin de scene în care nu se întâmplă absolut nimic (producție europeană!), mai ales în prima jumătate a filmului, care sunt absolut gratuite și nu contribuie cu nimic la scenariul și așa deșirat (asta probabil una dintre binefacerile filmului digital – acum 10 ani producătorii ar fi trebuit sa scoată din buzunare sute de mii de dolari pentru pelicula prăpădită aiurea pe scene cu elicoptere care zboară către nicăieri și personaje minore care ne confuzionează câte două minute).

Filmul glorifică vizual militarismul unei nații suficient de belicoase internațional, dar într-un mod mai discret decât Statele Unite sau Rusia.

Glorificarea retardată a complexului militar din filmele de acțiune americane ne este indiferentă sub aspectele etice si chiar ne distrează, iar Hollywoodul știe să creeze entertainment, chiar și în filmele de serie C. Totuși francezii care au făcut Forțele Speciale trebuie să mai studieze rețetele producătorilor americani.

Filmul a fost regizat de Michael Cooper și Stephane Rybojad.

Nota IMDB: 6.2

Taguri:, , , , , , , ,

6 / 10

26.03.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.