A Serious Man (2009) – rabinul ţi-ar spune că e ok să râzi

Dacă soţia ţi-ar spune din senin că are o legătură “foarte strânsă” cu un prieten de familie şi că ar trebui să te muţi la un motel, pentru că ei vor să se căsătorească religios şi să trăiască aşa cum scrie la Torah, probabil ţi-ai ieşi din fire şi ai trece la violenţă domestică.

Larry nu e deloc aşa, e enervant de calm. E ceea ce am numi un molâu, un pămpălău.

Medicul, rabinul, avocatul, directorul şcolii unde predă Larry, toţi îl tratează pe pămpălău cu o condescendenţă supremă. În plus, vecinul îi tunde o porţiune de peluză, ca într-un roman realist cu brazde furate.

Pe lângă toate astea, Sy şi Judith vor un Get, un divorţ ritualic, să se poată recăsători conform normelor religioase.

Dar, când Sy Abelman e trăznit de de Yehova cu un accident mortal de maşină, toate demersurile lui Judith rămân în aer.

Ca într-o scenă de trafic bucureştean, tupeul soţiei e inimaginabil, pentru că după mintea ei lucrurile ar trebui să revină la normal, iar Larry ar trebui să vină acasă, că tot plăteşte ipoteca şi toate facturile.

Scena în care Judith îşi jeleşte amantul mort e de un ridicol imperial, mai ales că pe fundal copiii îl roagă pe Larry să repare antena, sau îi cer permisiunea să meargă la dans.

Viaţa lui Larry e prezentată în întregul său ridicol politicos şi indecis. Soţia îi goleşte contul, îi fură bani din portofel, fratele lui e un bolnav psihic care lucrează la un gadget numit Mentaculus şi strică definitiv reputaţia familiei, fiind sodomit.

Larry suferă evreieşte şi e îndrumat de rabin să revină la viaţă. Încearcă să facă asta în compania vecinei care face topless şi fumează. Iarbă. Şi bine face, pentru că viaţa e scurtă, iar tornada e chiar după colţ.

Acţiunea se petrece în anii ’60, în suburbie, în maşini cu portbagaje cât o dubă, iar cinefilii pasionaţi de curentul retro se pot delecta cu mobilă şi decoraţiuni de un desuet fermecător.

Din fericire, Michael Stuhlbarg joacă rolul lui Larry curat şi cuminte, fără tonuri stridente.

Fraţii Coen reuşesc din nou să scrie şi să regizeze o comedie uşor morbidă, cu un anti-erou a cărui soartă e meritată, cum veţi urla în cor. O comedie pe care o putem pune deja în lista filmelor cult, apreciate de puţini, pentru că puţini le pot aprecia.

Trailerul aici.

Notă IMDB 7.1

Notă Rotten Tomatoes 89%

Taguri:, , , , , , ,

9 / 10

11.03.2012 Publicat de adrian

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.