A Dangerous Method (2011): Un triunghi psihanalitic


A Dangerous Method urmărește în paralel două relații: relația dintre psihanalistul Jung și pacienta sa, Sabina Spielrein, bolnavă de isterie, cu care a avut o aventură extraconjugală, și relația dintre Jung și Freud, cu destrămarea ei și diferențele majore dintre psihanaliza jungiană și cea freudiană.

Evreica Sabina Spielrein, interpretată de Keira Knightley, este o tânără traumatizată de experiențele din copilărie, în care se excita cand era abuzată de taică-su. Jung reușește cu succes să o trateze folosind o metodă freudiană, metodă de care se dezice mai târziu când o ia pe o pantă mai dubioasă a misticismului.

În film apar și vreo doua scene de sex, nu foarte sălbatic, între Sabina Spielrein și Jung, unde fanii Keirei Knightley se pot “bucura” de imaginea sânilor acesteia.

Ce mi s-a părut mai dubios a fost că Sabina Spielrein, o viitoare psihanalistă de succes în Rusia, este prezentată la începutul filmului ca o nebună de pus în cămașa de forță, iar Keira Knightley, cea care o interpretează, se strâmbă atât de tare în timp ce își amintește niște experiențe traumatizante, încât nu se mai coordonează deloc drama personajului cu mișcările corpului. Probabil regizorul i-a dat niște indicații greșite despre ce înseamnă isteria.

În film, nevastă-sa lui Jung e frumoasă, blândă și bogată, mă îndoiesc că primele două calități le-a avut și în realitate.

Personajul Carl Jung este jucat de Michael Fassbender, iar Sigmund Freud, de Viggo Mortensen, nimeni altul decât personajul Aragorn din Stăpânul Inelelor.

Filmul a fost regizat de David Cronenberg si a fost adaptat după o piesă de teatru scrisă de Christopher Hampton. David Croneberg este cunoscut mai ales pentru Eastern Promises (2007).

Un trailer găsiți aici.

Nota IMDB: 6.8

Nota Rotten Tomatoes: 7.7

Taguri:, , , , , , , , ,

7 / 10

24.02.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.