Vita sexualis, de Mori Ogai

Vita sexualis este o carte subțirică, aproximativ 140 de pagini, în care personajul principal, un medic filosof, povestește când și cum a început să aibă dorințe sexuale.  Dat fiind că totul se întâmplă în Japonia, lucrurile sunt ceva mai savuroase pentru noi europenii.

Cartea nu are vreo tentă erotică, deși se vrea a fi despre dezvoltarea libidoului și efectele lui asupra personalității, e mai degrabă amuzantă, fara cine știe ce încărcătură existențialistă.

Personajul, domnul Kanai, care pare că se confundă de cele mai multe ori cu autorul, încearcă pe tot parcursul cărții să înțeleagă dacă este sau nu “frigid”, după cum chiar el spune amuzat, reamintindu-și primele curiozități din copilărie legate de celălalt sex, cum i s-a trezit dorința sexuală și întreg traseul sexual pe care l-a urmat până la plecarea în Germania la facultate.

Cel mai interesant la carte mi s-a părut că a fost publicată în 1909 și, ca stil, pare că ar fi scrisă acum.

E o carte bună de citit în tren sau în avion pe o distanță scurtă.

Cartea a fost tradusă de Irina Holca și a apărut la noi la editura Nemira în 2009. De Mori Ogai au mai apărut la noi cărțile “Dansatoarea” și “Gâsca sălbatică”.

Taguri:, ,

7 / 10

23.02.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.