Șuncă pe pâine, de Charles Bukowski

Acțiunea cărții este plasată în America anilor ’30, în Los Angeles, într-o familie cu mari dificultăți financiare. Cartea urmărește traseul personajului Henry Chinaski din copilărie până în adolescență, când, din cauza situației precare de acasă și a coșurilor uriașe de pe față, nu reușește să se integreze social și nici să facă sex.

Copilăria lui Henry nu e nici ea mai veselă, din cauza unui tată abrutizat, cu idei fixe, care îl bătea din motivele cele mai absurde, că nu a tuns peluza perfect sau că nu a venit acasă direct de la școală. Colegii lui Henry par și ei niște bestii, bătăile pe drumul spre casă de la școală devenind niște coșmaruri.

Cartea ne arată transformarea lui Henry de la o victimă a agresiunilor îndurate în copilărie, într-un tip cinic și bețiv, care și-a câștigat respectul bătându-i și el la rândul lui pe alții. Singura tentativă a lui Henry de a avea un job, într-un fast-food, ca spălător de vase, se sfârșește lamentabil, după ce se bate cu niște clienți. Pentru Henry, viața de om obișnuit, care se însoară, are copii și o slujbă la program, “este searbădă, mai rău ca moartea”.

Henry Chinaski nu este chiar o brută. Încă din copilărie el descoperă cărțile și scrisul, o compunere a lui de la școală fiind extrem de apreciată de profesoară, moment care îl determină să scrie tot felul de povestiri.

“Băutura era singurul lucru care împiedica omul să se simtă în permanență copleșit și inutil. Orice altceva numai săpa întruna, erodând. Și nimic nu era interesant, nimic. Oamenii erau reținuți și grijulii, toți la fel. Se căcau și trăncăneau și erau proști ca balega de cal. Iar eu trebuie să trăiesc cu nenorociții ăștia tot restul vieții. Fetele arătau bine de la distanță, dar dacă te apropiai și ascultai ce le ieșea pe gură, simțeai nevoia să sapi un deal și să te ascunzi acolo cu o mitralieră. Cu siguranță n-aveam să fiu niciodată în stare să fiu fericit, să mă însor, să fac copii”, gândește Henry la finalul cărții, dat afară din casă de taică-su și retras într-o baracă închiriată, unde descoperă ce plăcut e “să stai într-un loc micuț să bei și să fumezi”.

Șuncă pe pâine (Ham on Rye), aluzie poate la The Catcher in the Rye, e scrisă simplu, fără cine știe ce artificii stilistice, cu fraze scurte, brutale poate pentru un cititor mai sensibil, și multe dialoguri. Deși nu mă așteptam, cartea mi-a plăcut, ceea ce mă face să cred că e mai bine să nu citesc textele de pe coperta a doua a cărților când merg la librărie.

Șuncă pe pâine este prima carte a lui Bukowski și a apărut la noi la Polirom în 2011.

Sursa foto: listal.com

Citatul e aproximativ.

Taguri:,

9 / 10

18.03.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.