“Namaste”, un roman de aventuri la Osho Resort

Pentru cei care nu știu, Osho Resort este un fel de centru de meditație din orașul Pune, India, înființat de celebrul Bhagwan Shree Rajneesh, cunoscut sub numele de Osho, de formație profesor de filosofie. În anii ’60, el a început să călătorească prin India și să țină tot felul de prelegeri despre sexualitate, constrângeri sociale și religioase, libertate, trezire, umor etc. Ideile lui au prins foarte bine la public și încet-încet a început să fie cunoscut și în afara Indiei ca un fel de guru. Zic “un fel de guru” pentru că Osho ținea tot timpul să sublinieze că urăște etichetările. Osho a fost o figură publică destul de controversată, dacă vă interesează detalii despre viața lui citiți pe wikipedia, iar daca vreți să îi cunoașteți mai bine ideile, citiți-i cărțile, care sunt de fapt transcrieri ale discursurilor lui publice. Dacă a fost un șarlatan sau nu, rămâne la aprecierea fiecăruia.

Revenind la Namaste, cartea scrisă de Sega (Octavian Segărceanu), recunosc că a fost o surpriză și că mi-a dat răspunsuri la multe dintre curiozitățile pe care le aveam despre Osho Resort. Am aflat despre cum se face meditația kundalini, ce înseamnă meditația în beznă, despre dansul și râsul ca eliberare, meditația activă, exercițiile gibberish de curățare a minții, cum se menține o afacere de manipulare și câte și mai câte detalii pe care, în mod evident, le înțelegi mai bine dacă ți le povestește cineva care a mers acolo. Sau, cazul cel mai puțin probabil, dar și cel mai spectaculos, le poți ințelege și mai bine, dacă ai curajul, curiozitatea, disponibilitatea, starea necesară și banii să mergi chiar tu. Autorul este de o onestitate frapantă și cred că ăsta este lucrul pe care l-a învățat cel mai bine la Osho Resort, să fie autentic. Aventurile de la Osho Resort sunt relatate cu umor, autoironie, spirit critic și, cel mai important pentru noi cititorii, foarte plastic și captivant.

Lăsând în urmă o meserie de publicitar, care îi va atrage mult timp etichetarea de corporatist sau vândut, Sega povestește cum și-a vândut mașina și a plecat pentru 3 luni la Osho Resort, pentru a-și rezolva diverse frământări existențiale. Nu le rezolvă la Osho Resort, însă călătoria lui continuă prin Nepal, Thailanda și Coreea de Sud, aventuri pe care ni le va povesti în alte două cărți. În Namaste este relatată doar experiența de la Osho Resort, cu multe detalii, de la sosirea în Mumbai, apoi cu trenul până în Pune, cheltuielile pentru robe și mâncare, experiențele amoroase, depresiile, răceala, meditația, sentimentul penibilului, dependența de ceaiul masala, oamenii de acolo cu iluziile și căutările lor, până la ultima zi din resort, când închidem și noi cartea și ne gândim ce a făcut Sega în Nepal la un alt centru de meditație, mult mai strict ca la Osho Resort, unde ne-a anunțat că se duce.

Nu o să vă povestesc cartea, doar vă spun că dacă vreți să o citiți, ignorați ce s-a mai scris despre ea și citiți-o fără prejudecăți. Weekend-ul trecut, la munte, undeva într-o cabană în Ciucaș, la o altă masă, se aprinsese o discuție despre Sega, cineva zicea că este un corporatist care a ajuns și el în India, deci nu e cine știe ce de capul lui, iar alții își dădeau cu părerea despre carte, fără să o fi citit-o.

Namaste. Un roman de aventuri spirituale în India a apărut la Humanitas în 2012. Dacă vreți să citiți mai multe fragmente din ea, nu știu dacă toată cartea, le găsiți pe site-ul tedoo.ro. Prima parte o găsiți aici și povestea continuă.

Taguri:, , , , , , , ,

8 / 10

26.02.2013 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.