Maus, roman grafic de Art Spiegelman

Nu sunt mare fan benzi desenate, dar după Maus cred că am devenit. Maus este una dintre cele mai emoționante și copleșitoare povești pe care le-am citit vreodată și multă vreme după ce am citit cartea, mi-au rămas în minte tot felul de scene, care îmi tot reveneau în memorie de parcă erau amintirile mele.

Desenat alb-negru cu personaje șoareci (evrei), porci (polonezi) și pisici (nemți), romanul Maus este povestea familiei lui Art Spiegelman, care a trecut prin niște momente extreme la Holocaust. Povestea din timpul Holocaustului merge în paralel cu povestea din zilele noastre a desenatorului Art Spiegelman. Acesta merge regulat la tatăl lui, Vladek, supraviețuitor la Auschwitz, pentru a afla detalii despre întâmplările prin care a trecut și pentru a le pune în romanul lui grafic pe care îl citim noi acum. Este așadar o poveste în poveste.

Întâmplările din Maus curg foarte firesc, iar desenele te fac să vizualizezi scenele și să intri emoțional în atmosfera romanului. Maus îți oferă o imagine clară a Holocaustului, fără patetisme și chestii moralizatoare. Concluziile ți le tragi singur.

Maus este primul și singurul roman grafic care a câștigat premiul Pulitzer.

După ce am citit Maus, m-a apucat un soi de fanatism, am recitit jurnalul Annei Frank și diverse chestii pe wikipedia pe aceeași temă, m-am uitat la Lista lui Schindler, The Boy in the Striped Pajamas și încă vreo 3 filme cu Holocaustul.

Maus a apărut la Editura Art in 2012. Traducerea din limba engleză a fost facută de Cristian Neagoe.

Taguri:, , , , ,

10 / 10

14.10.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.