Marele Gatsby – nu vă lăsaţi intimidaţi

Marele Gatsby e cartea preferată a lui Adrian Năstase, deşi nu e nici despre găini, şi nici despre mătuşi bogate, sau concursuri de frumuseţe pentru firme de construcţii. E vorba totuşi despre West Egg, o insulă imaginată de Scott Fitzgerald ca decor pentru fabuloasa casă a lui Gatsby.

Sincer, nu pricep de ce Marele Gatsby e o carte atât de mare. Sigur, limbajul e ceva de speriat, imaginile foarte vii, problemele sunt actuale, iar personajele sunt tangibile, dar povestea e banală, derizorie. Nu vă povestesc despre ce e vorba în carte, vă las să descoperiţi singuri. Doar atât vă spun: să nu vă aşteptaţi la revelaţii extraordinare. Ăsta e şpilul, de fapt. Gatsby e un om normal. Poate prea normal, cum ar spune un redactor de sport.

Acţiunea se petrece în vara anului 1922 şi atmosfera seamănă cu cea din serialul Boardwalk Empire.

Poate cea mai mare valoare a cărţii e că te face să te apuci de scris, îţi dă ambiţia să te apuci odată (dracului !) de cartea aceea pe care o plănuieşti de 10 ani şi s-o duci eventual până la capăt.

Cartea a fost ecranizată în 1974, iar anul acesta va fi lansat un nou film, cu Leonardo di Caprio şi Tobey Maguire. Cartea fiind atât de cunoscută, filmul va fi cu siguranţă candidat la nişte premii, gen Oscar.

Asta nu înseamnă însă că trebuie să aşteptaţi filmul, lăsând cartea la o parte. Cartea merită cu siguranţă citită, preferabil în engleză, pentru că traducerea în română atenuează efectul hipnotic al naraţiunii.

Taguri:, , , , ,

9 / 10

03.04.2012 Publicat de adrian

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.