Inés a sufletului meu, de Isabel Allende

Ines a sufletului meu este un fel de roman istoric, despre spanioloaica Ines Suarez, care a ajuns de la o simplă cusătoreasă la nevastă de guvernator in Chile. Romanul descrie peripețiile acesteia de la plecarea din Spania cu un vapor, până în Chile, unde a pus bazele orasului Santiago, alături de Diego de Valvidia, cu care s-a iubit pătimaș vreo 8 ani. După ce se desparte de acesta, Ines se căsătorește cu Rodrigo de Quiroga, care devine și el guvernator în Chile.

Romanul este încărcat de întâmplări, bătălii, nume și locuri, însă nu la un mod obositor care să te facă să pierzi firul poveștii și să te întorci să vezi ce ai ratat. Recunosc că eu am avut și momente în care nu îmi mai băteam capul cu personajele secundare, pe care ulterior le-am găsit și pe wikipedia, când încercam să îmi dau seama cât e ficțiune și cât e adevăr din povestea Isabelei Allende. Povestea e, bineînțeles romanticizată, însă toate întâmplările relatate s-au petrecut întocmai. Isabell Allende s-a documentat vreo 2 ani pentru roman și a citit tot ce a prins despre eroina ei, care a cucerit Chile alături de armata lui Diego de Valdivia.

Pe tot parcursul romanului o să aveți parte de scene grotești, capete și brațe de indieni care zboară, spanioli morți de sete, săracie, boli și foame, când erai nevoit să mănânci supă de șobolani și gândaci, dar și de scene mai sensibile, Ines Suarez fiind prezentată totodată ca o neînfricată luptătoare, o bună gospodină, infirmieră la nevoie și o femeie tare pricepută in ale amorului.

Stilul scriitoarei Isabel Allende a fost catalogat ca fiind realism magic, maniera de scriitura a acesteia fiind alertă, vie, spumoasă și, nu în ultimul rând, foarte clară.

Cartea a aparut la Humanitas în 2009 și a fost tradusă de Cornelia Rădulescu.

Taguri:, , , ,

8 / 10

01.10.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.