În noapte, de Haruki Murakami

Acțiunea cărții se petrece pe parcursul unei singure nopți, iar la începutul fiecărui capitol, sau chiar mai des de atât, este desenat un ceas care ne arată ora exactă, în intervalul 10.55 p.m. – 6.52 a.m. Cele 6 personaje din carte sunt Mari, o tânără de 19 ani, care citește noaptea prin restaurante sau baruri pentru a uita de situația de acasă; Takashi, un băiat care cântă la trombon și merge la repetiții noaptea; Kaoru, o manageră la un love hotel; Korogi, camerista la hotelul lui Kaoru; Shirokawa, un computerist pervers care bate chinezoaice prin hoteluri și Eri Asai, sora lui Mari, cel mai bizar personaj din carte, deoarece doarme tot timpul. Cele șase personaje ajung în vreun fel sau altul să interacționeze.

Cartea e cumva interesantă pentru atmosfera unei nopți dintr-un mare oraș japonez, poate chiar Tokyo, nu-mi mai amintesc, însă nu suficient de interesantă cât să te țină cu sufletul la gură sau să te facă să tresari în vreun fel. Dimpotrivă, devine iritantă. Până la final nu se întâmplă mare lucru, câteva discuții între Mari și băiatul cu trombonul, între Mari și Korogi sau Mari și Kaoru. Ce mi s-a părut cam bizar este că toate personajele au cam același nivel de inteligență, spun povești de viață cu fraze spirituale, pe același ton. De exemplu, Korogi, o fostă prostituată, acum cameristă, îl amintește într-o discuție banală pe Kant.

Fragmentele despre Eri Asai, sora fotomodel a lui Mari, par suprarealiste și nu se potrivesc parcă deloc cu restul cărții. Eri Asai refuză să se mai trezească de vreo 2 luni de zile, nimeni nu știe de ce, motiv pentru care, nemaisuportând situația, sora ei cutreieră cârciumile până dimineața. În camera lui Eri Asai se află un televizor, iar din televizor un bărbat o privește. În a doua jumătate a cărții, Eri Asai se află în televizor și bărbatul e afară, iar spre final, Eri e din nou în camera ei, dormind la fel de dusă. Mi s-a părut cam forțată partea asta, cu Eri suspendată între două lumi, dar fără să se spună prea mult despre ele. Inițial am avut impresia că Eri a fost răpită de computerist, mai ales că autorul adusese niște indicii în sprijinul acestei ipoteze. Dar nu a fost așa, iar cartea pare neterminată sau doar schițată.

La final, Mari ajunge acasă și se culcă și ea lângă sora ei, după o noapte de hălăduit prin oraș și asta e tot. Cartea e foarte ușor de citit, frazele sunt scurte, multe dialoguri, e și subțire, în două ore nu aveți ce face.

În noapte a apărut la Polirom în 2007 și a fost tradusă de Iuliana Oprina.

Taguri:, , ,

5 / 10

24.06.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.