Eleganța ariciului, de Muriel Barbery

Deși e plină de gânduri “profunde” și divagații filosofice, nu am mare lucru de spus despre Eleganța ariciului, o carte care m-a plictisit și a sfârșit prin a mă irita. Subiectul e vag plauzibil: o portăreasă cu traume familiale adânci trăiește la parterul unui bloc de burghezi și are o viață intelectuală bogată (ascultă Mahler, citește cu fanatism Tolstoi, îi citează cu lejeritate pe Platon, Locke și Kant sau face glume subtile despre fenomenologie). Nimeni din bloc nu bănuiește că ea ar fi o persoană atât de cultivată, dat fiind că ea își ascunde foarte bine micile plăceri culturale dând drumul la televizor sau gătind mâncăruri pe care numai portăresele le-ar găti, varză, fasole etc.

Odată cu introducerea unui nou personaj, o fetiță de 12 ani cu gânduri suicidale, povestea devine și mai puțin plauzibilă. Pe lângă faptul că are frământări filosofice mai intense ca portăreasa, acest nou personaj face tot felul de observații fine despre diferențele dintre clasele sociale și sensul omului pe lume. Fetița de 12 ani scrie ca o persoană de 20 și seamănă cumva cu Sofia lui Jostein Gaarder, copilul minune care a trecut prin toată istoria filosofiei fără să se plictisească o clipă.

Nu mi-a plăcut Eleganța ariciului, majoritatea pasajelor mi s-au părut forțate, cu mari lacune de logică, fără umor, iar finalul și el forțat, pentru a da o notă dramatică poveștii.

Cartea autoarei Muriel Barbery se învârte în jurul a două clișee: frumusețea vine din interior și sărăcia este apanajul creativității.

Scriitura nu este foarte simplistă, ba dimpotrivă, e încărcată de cugetări, unele pasaje sunt greoaie, autoarea lăsându-ne să înțelegem că stă bine la capitolul filosofie tradiționalistă.

Autoarea Muriel Barbery umblă mereu la ea cu un exemplar din “Război și pace”, trăiește în Japonia și a studiat Filosofia la Ecole Normale Superieure.

Cartea a apărut la noi la Nemira în aprilie 2009.

Traducere Ion Doru Brana.

Romanul scriitoarei franțuzoaice a fost adaptat de regizoarea Mona Achache in filmul The Hedgehog, din 2009, film care a primit nota 7.2 pe imdb. Cred că subiectul romanului ar merge foarte bine și pentru o piesă de teatru.

Taguri:, , ,

5 / 10

14.10.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.