Animal pe moarte, de Philip Roth

Nu este una dintre cele mai reușite cărți ale lui Philip Roth, pare scrisă în grabă, la presiunile unui deadline dat de editură, însă merită să o citiți, măcar pentru scenele cu sex și pasajele despre revoluția sexuală din anii ’60.

Subiectul e simplu: un profesor de literatură, mare iubitor de femei (nu afemeiat, o să înțelegeți mai bine din carte de ce), se îndrăgostește de o studentă de origine cubaneză, cochetă, fără prea multe inhibiții sexuale, cu sâni frumoși, lungă ca o femeie din tablourile lui Modigliani. Pentru că are principii, profesorul se culcă cu studenta după ce aceasta termină studiile, deci nu o să aveți parte de banalul scandal legat de relația profesor-student.

Pe marginea poveștii sunt brodate tot felul de considerații despre moarte, căsnicie, infidelitate, libertate, sexualitate și presiuni sociale, care de altfel dau farmec cărții și te fac să te întrebi ce viață sexuală o să ai la bătrânețe. Pasajele despre căsătorie sunt chiar interesante, probabil nu vor fi pe placul celor deja băgați în niște căsnicii.

Cartea a apărut la Polirom, costă puțin și se citește în câteva ore. După cartea asta, mi-am cam schimbat părerea despre bătrânii care se culcă cu tinere, respectiv bătrânele cu tinerii, am ajuns să-i (le) înțeleg.

 

 

Taguri:, , ,

7 / 10

23.08.2012 Publicat de ela

Comentează

* Toate campurile sunt obligatorii.